lördag 4 augusti 2007

Erotik på film.

Att skriva om erotisk film är alltid vanskligt. Man riskerar alltid att bli påhoppad av rabiata porrmotståndare som drar all erotisk film över en kam. Jag har råkat ut för personer som, på fullt allvar, inte kan se att det är någon skillnad mellan en mjukerotisk film som Emmanuelle å ena sidan och filmer där barn blir sexuellt utnyttjade eller kvinnor har sex med hästar å andra sidan. De är lika enkelspåriga som de helnykterister som anser att man är drogmissbrukare om man tar ett glas vin till maten.
Jag brukar själv säga att jag inte gillar porrfilmer, men däremot kan uppskatta erotiska filmer. Vad är då skillnaden mellan ”porr” och ”erotik”? Det är naturligtvis inte helt lätt att dra en gräns, men min egen definition är att en erotisk film är en spelfilm, med en riktig handling, där sexscenerna är integrerade i handlingen, känns motiverade och inte är av gynekologisk art.Vanligtvis är erotiska filmer mindre visuellt explicita och visar inte närbilder av könsorgan etc. Det finns dock undantag från regeln, som t.ex. Catherine Breillats uppmärksammade film Romance eller Tito Brass kontroversiella kostymdrama Caligula. Båda dessa filmer innehåller explicita sexscener, vilka tagna ur sitt sammanhang skulle räknas som ren porr. Här är det alltså sammanhanget som gör att dessa filmer inte bör räknas som porrfilmer.

Finns det några sevärda erotiska filmer? Ja, jag tänker här nämna ett par exempel:

Emmanuelle
(Just Jaeckin, 1974). Den första ”mjukporrfilmen”. Uppföljarna i serien blir mer och mer urvattnade, men den första filmen är mycket vacker och sensuell, inklusive titelsången av Serge Gainsbourg.

Älskaren (Jean-Jacques Annaud, 1992), baserad på en berättelse av Marguerite Duras. Om en kärlekshistoria mellan en ung fransk flicka och en kinesisk man, i Vietnam i slutet av 20-talet.En av de vackraste filmer jag har sett.

Betty Blue (Jean-Jacques Beineix, 1986). Ett nattsvart drama om ett ungt par och den unga kvinnans accelererande psykiska sjukdom.

Dreamers (Bernardo Bertolucci, 2003). Om en amerikansk student i Paris 1968, som dras in i ett triangeldrama med ett syskonpar. Erotiskt experimenterande och cineastiska diskussioner, medan det våldsamma studentupproret rasar på gatorna.

Sex & Lucia (Julio Medem, 2001). En surrealistisk och sensuell saga om sorg och saknad.


Det var några exempel på kvalitetsfilmer med erotiskt innehåll. De är samtliga såpass starka att du som är pryd kan snabbspola förbi sexscenerna och ändå ha utbyte av filmerna.

© Per Arne Edvardsson, 2007.

Inga kommentarer: