måndag 17 mars 2008

Sängäventyr
På måndagskvällen visades första avsnittet av SVT:s nya dramaserie Häxdansen. I en av rollerna kunde vi se den vackra och begåvade unga aktrisen Julia Dufvenius, som ju först uppmärksammades för sin roll i den kultförklarade TV-serien Glappet 1997 och sedan fick den stora äran att få en roll specialskriven för sig i Ingmar Bergmans sista filmiska verk Saraband. I samband med att den sistnämnda visades i TV skrev jag (på ett annat ställe på det stora nätet) följande lilla betraktelse, som är en helt sann historia:


Jag antar att många av er kulturella personer som läser min dagbok såg Ingmar Bergmans sista verk Saraband, härom kvällen. Vilken dialog och vilka skådespelare! Den yngsta av dem, Julia Dufvenius, har jag ett speciellt förhållande till. Vi har nämligen delat säng!
Oj! Nu satte du visst kvällswhiskyn i halsen! Nå... (som finlandssvenskarna plägar uttrycka sig), det är inte fullt så erotiskt och spännande som det låter.
Såhär var det:
För omkring tjugofem år sedan studerade min moder på lärarhögskolan. I samma klass gick en ung skådespelerska vid namn Lena Dufvenius. En dag sa Lena:
- Min dotter har växt ur sin säng och jag har inte råd att köpa en ny! Vet någon var man kan få tag på en begagnad billig barnsäng?
Varpå min moder sade:
-Jag har en gammal barnsäng, som min son har haft! Den kan du få!
Sålunda har alltså jag och den unga Bergmanaktrisen sovit i samma säng.
Dock inte samtidigt.© Per Arne Edvardsson, 2008

Inga kommentarer: