måndag 30 juli 2007

Till minne av Ingmar Bergman.

Jag har länge tänkt starta en bloggsida om film. Idag nåddes vi av nyheten om Ingmar Bergmans bortgång. Det känns som en bra "ursäkt" för att komma igång med mitt filmbloggande.

Jag ägnade en stor del av förra hösten åt att skriva en C-uppsats i Filmvetenskap, vilken handlade om Bergmanska influenser hos Woody Allen. Ur denna hämtar jag denna kortbiografi om Ingmar Bergman:

Ingmar Bergman föddes i Stockholm 1918. Han har, som bekant, skildrat såväl sina föräldrars liv som sin egen uppväxt i filmer och TV-serier som "Den goda viljan" (Bille August, SVE 1991) och "Söndagsbarn" (Daniel Bergman, SVE 1992), så de flesta svenskar känner troligtvis till hans bakgrund tämligen väl. Hans far var präst, vilket sannolikt har haft stor betydelse för Bergmans intresse för religion och de stora livsfrågorna, vilket jag behandlar i kapitlet om Gud och Döden.
Ingmar Bergman konstnärliga genombrott var manuset till "Hets" (Alf Sjöberg, SVE 1944) och hans stora internationella genombrott som regissör kom med "Sommaren med Monika" (Bra Böckers film och TV-lexikon, s 42) Under de kommande fyra decennierna nådde han stora konstnärliga framgångar och blev ett begrepp för filmfantaster världen över. Hans sista biograffilm som regissör var "Fanny och Alexander" men han har fortsatt att skriva filmmanus vilka han låtit andra filma, som "Söndagsbarn", som hans son Daniel Bergman regisserade, och "Trolösa" (Liv Ullman, SVE 2000). Han tog ett definitivt avsked från filmen med TV-filmen "Saraband".

Biografiska källor:
Ronald Bergan - A-Z Movie Directors
Ingmar Bergman – Laterna Magica
Bra Böckers film och TV-lexikon
Den svenska långfilmen 98, filmografi de första hundra åren

Ur C-uppsatsen i Filmvetenskap "Fårö är granne med Manhattan" ,
© Per Arne Edvardsson, 2007.


Inga kommentarer: